İdrar Kaçırma Tedavisi
İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma kontrol edilemeyen, ,istemsiz idrar tutamama halidir. Her yaşta olabilirse de ileri yaşlarda daha sık görülür. İdrar kaçırma her iki cinste de görülebilirse de kadınlarda daha sıktır.

İdrar Kaçırma Neden Önemlidir?

Hayati tehlike içeren bir sorun olmamakla birlikte yaşam kalitesini sosyal ve cinsel anlamda bozmakta ve psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir.  Sürekli ıslaklığa ve ped taşımaya bağlı olarak vajinada enfeksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Cinsel aktif yaştaki kadınların seksüel yaşamlarını da olumsuz yönde etkileyen bu sorunun tedavisi son derece önemlidir. Özellikle doğum yapan ve yaşlı hastalar bunun kadın hayatının kaçınılmaz bir sonu olduğunu düşünmektedir. Oysaki son yıllarda tanı ve tedavi yöntemlerindeki ilerlemelerle yaşamın hangi döneminde olursa olsun tedavisi mümkün olan bir sağlık sorunudur.

İdrar Kaçırmanın Tipleri Nelerdir?

Stres tip idrar kaçırma: Gülme, hapşırma, öksürme, ağır eşya kaldırma gibi karın içi basınç artışına bağlı idrar kesesinde basıncın arttığı durumlarda olan idrar kaçırma halidir. Mesane boynu ve idrar deliğinin (üretra) anatomik destek yapılarının zayıflaması sonucu oluşur.

Sıkışma tipi idrar kaçırma: Burada hasta aniden idrara sıkışır ve hemen peşisıra tuvalete yetişemeden idrarını kaçırır. Genellikle artmış gündüz idrar yapma sıklığı ve gece de 1 kereden daha fazla idrara kalkma şeklinde görülür.

Miks tip idrar kaçırma: Her iki tip kaçırmanın aynnı anda olması durumudur.

İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

Gebelik ve doğum yapmış olmak: Vajinal yoldan doğum yapan özellikle iri bebek doğuran ve doğumun ikinci evresi dediğimiz çıkım döneminin uzun sürdüğü hastalarda stress tip idrar kaçırma görülme sıklığı fazladır.

Sigara kullanımı: Risk 2-3 kat artmaktadır. Sigara kullanımı antiöstrojenik etkisiyle  ve öksürük sebebi ile idrar kaçırmayı arttırmaktadır.

Diyet: Çay, kahve, kola gibi idrar söktürücü etkisi fazla olan sıvıları çok tüketenlerde özellikle sıkışma tipi idar kaçırma artar.

Sistemik ve bazı nörolojik hastalıklar. Diyabet, multipl skleroz, parkinson ve omurilik yaralanmaları idrar kaçırma nedenlerindendir.

Obezite ve Kronik kabızlık. Karın içi basıncını arttıran aşırı kilo ve kabızlıktaki sürekli şiddetli ıkınmalar pelvis (leğen kemiği) taban kaslarını zayıflatır.

Menopoz: Menopozlu yıllarda azalan östrojen hormonundan dolayı doku yapısı gevşer.

İdrar Kaçırma Tedavisi

Diyet ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri, İlaç tedavisi, Mesane Eğitimi, Pelvik taban Kas Egzersizleri, Elektriksel Stimülasyon, Manyetik Koltuk ve Cerrahi Tedavi alternatifleri oluşturmaktadır. İdrar kaçırmanın tipine göre tedaviler tek başlarına veya birlikte kullanılabilmektedirler.

Cerrahi tedavi stress tip idrar kaçırmada öncelikli tedavi olarak tercih edilmektedir.  TVT veya TOT kısaltmaları ile ifade edilen bu tip asıcı ameliyatlar ile 20 dk içerisinde idrar kaçırmada %90-%95 başarılı bir düzelme sağlanır.