Böbrek ve idrar yolu taş hastalığı ülkemizde en sık görülen sağlık sorunlarındandır. Doğru tedavi seçiminde taşın büyüklüğünün ve yerinin çok önemli olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koyuncu, “En hızlı ve başarılı tedavi şekli endoskopik cerrahidir. Hastalar ameliyattan bir gün sonra günlük yaşamlarına dönebiliyorlar” dedi. Böbrek ve idrar yolları taşları, idrarda çözülemeyen ve atılamayan kristallerin birikip bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan sert oluşumlardır. Böbrek ve idrar yolları taş hastalığı görülme sıklığı %15-18 ile ülkemizdeki en yaygın sağlık problemlerindendir. Taş hastalığının çok faktörlü bir hastalık olduğnu belirten Doç. Dr. Hakan Koyuncu, “Yetersiz sıvı alımı, sıcak iklim kuşağında yaşamak, beslenme alışkanlıkları, genetik yatkınlık, idrar yolu enfeksiyonları, böbrekteki yapısal bozukluklar, bazı bağırsak hastalıkları, bağırsak ameliyatları, bazı ilaçlar ve metabolik hastalıklar taş hastalığı için en bilinen risk faktörleri arasında yer almaktadır” dedi.
TAŞ HASTALIĞINDA TEDAVİ ALTERNATİFLERİ NELER?
Böbrek ve idrar yolu taşlarının tedavisine taşın yeri, boyutu, idrar akışında tıkanıklık yaratıp yaratmadığı ve şikayetlerin, özellikle ağrının şiddetine göre karar veriliyor. Son yıllarda teknolojik gelişmeler sayesinde ürolojik cerrahi tedavilerde de kapalı sistem tedavi yöntemlerin kullanıldığını kaydeden Doç. Dr. Hakan Koyuncu, tedavi alternatiflerini şu şekilde sıraladı:
- Taşın kendiliğinden düşürülmesi
- ESWL (Şok Dalga Taş Kırma)
- Minimal İnvaziv Girişimler (Kapalı Sistem Böbrek ve Üreter Taşı Ameliyatları)
- Klasik açık taş cerrahisi
EN YÜKSEK BAŞARI KAPALI SİSTEM TEDAVİLERDE
Minimal invaziv yöntemlerde küçük kesiler ya da organların vücut dışına açılan kısımları kullanılıyor. Kamera yardımı ile iç organların görüntülenmesi ve hastalıkların tedavisinin sağlandığını söyleyen Doç. Dr. Hakan Koyuncu, “Endoskopik ürolojik cerrahi (Endoüroloji)alanında böbrek, üreter, mesane ve prostat hastalıkları tedavi edilebiliyor. Endoskopik aletlerle vücutta mevcut olan doğal girişler ve boşluklar kullanıldıkları için başarı oranı yüksek ve tedavi süresi kısa oluyor” dedi.
AMELİYATTAN BİR GÜN SONRA NORMAL HAYATA DÖNÜLEBİLİYOR!
Doç. Dr. Hakan Koyuncu Üreteroskopik Lazer Litotripsi (Kameralı Kapalı Sistem Böbrek İçi ve İdrar Kanalı Lazer Cerrahisi) ameliyatını şu şekilde anlattı: Vücuda dış idrar yolundan (üretra) özel kameralı endoskopik bir alet ile girilir. İdrar kesesine ulaştıktan sonra taşın yerine göre iç idrar yolu (üreter) ya da idrar yolundan geçerek böbreğe ulaşılır. Taş üreterde veya böbrekte görüntülenir ve holmium lazerle kum haline gelene kadar kırılarak temizlenir. Taşın kırılması esnasında gerekiyorsa taş tipinin analiz edilmesi amacıyla küçük taş örnekleri alınabilir ve taşın olduğu bölge dışındaki böbrek boşlukları da gerekiyorsa kameralı sistemle değerlendirilebilir. Bu endoskopik yöntem sayesinde hastaların çoğunluğu taşsız bir şekilde aynı gün evlerine dönüp bir gün sonrada normal yaşamalarına dönebilirler.